tiistai 14. maaliskuuta 2017

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: SISKON KEINUTUOLI, OSA 2

TILAUSTYÖN VALMISTAMINEN: Projektityö

Ohjaussuunnitelma 15osp: Opiskelija tekee asiakastyön, jonka laajuutta ja vaikeusastetta tarkastellaan etukäteen. Tavoitteet: aiemmin opittujen taitojen harjaannuttaminen, asiakaslähtöisyyden kehittäminen sekä mahdollisesti uuden taidon hankkiminen (esim. suunnittelusovelluksen käyttö). Opiskelija toteuttaa työn projektiluonteisesti ja tarkoituksenmukaista itsenäisyyttä noudattaen. Lisäksi työn edistymisestä ja vaiheista päivitetään blogia. Työn päätyttyä prosessi ja lopputulos esitellään eri dokumenteilla.

Opettajat: Mika Piipponen

Jatkoin heti hiihtoloman jälkeen siskon keinutuolin kunnostusta. Kunnostaminen on ollut erittäin mieluista puuhaa. Opettajat ovat olleet aivan ihania. Heiltä olen saanut kullan arvoisia neuvoja.

Alkuviikosta maalasin käsinojat valmiiksi. Tein keinutuolin sisälle kulmiin kulmapalat paksusta vanerista. Liimasin kulmapalat paikoilleen ja lisäsin liiman kuivuttua vielä ruuvit pitoa lisäämään. Kulmapalat tukevat tuolin rakennetta vuosien kuluessa erittäin hyvin.

Käsinojat maalattuna
Kulmapalojen liima puristuksissa
Kulmapala
Siirsin keinutuolin verhoomon puolelle. Ensimmäisenä laitoin tuolin istuinosaan satulavyöt. Satulavyö on Oke-vyötä. Oke-vyö joustaa ja palautuu samoin tein. Vyö ei siis käytössä veny. Vyöt kiinnitettiin hakasnaulaimella.

Oke-vyöt paikoillaan
Opettaja huomautti minulle, että selkänojan taustavaneria ei oltu liimattu kiinni ollenkaan. En edes ymmärtänyt ajatella, että pelkkä hakasnaulaimella kiinnittäminen ei riittäisi. Jos vanerin ja puun välissä ei ole liimaa, selkänoja narisee pahasti. Koska tuolista on tarkoitus tehdä pitkäikäinen, irrotin taltan avulla taustavaneria selkänojasta noin 5mm ja pursotin puuliimaan väliin. Löin vasaralla hakaset takaisin pohjaan ja lisäsin vielä hakasia koko matkalle.

Liimattu taustavaneri paikoillaan
Seuraavaksi aloitin tuolin pehmustamisen. Laitoin selkänojan upotuksen alaosaan 1cm vaahtomuovista suikaleen tasoittamaan upotuksen tasoeroa. Upotus oli ylhäältä 3cm ja alhaalta 4cm. Tämän jälkeen liimasin 3cm (HR25) vaahtomuovia upotukseen ja selkänojan pintaan. Päällimmäinen vaahtomuovi on 1cm leveämpi reunoiltaan kuin selkänoja, koska sivuille liimattiin 1cm vaahtomuovi. Näin vaahtomuovien reunat on tasan.

Upotuksen 1cm vaahtomuovi
Upotuksen 3cm vaahtomuovi

Selkänojan pehmusteet valmiina
Istuinosan pohjalle liimasin neliön muotoisen 2cm (HR50) vaahtomuovipalan tuomaan istuinosalle hieman pyöreää muotoa. Istuinosan päälle tuli 5cm (HR50) vaahtomuovi ja sivuille 1cm vaahtomuovisuikaleet.

Istuinosan reunat ja pyöristyskappale liimattuna

Istuinosan 5cm vaahtomuovi paikoillaan
Pehmustamisen jälkeen aloin suunnitella verhoilua. Mittasin tuolin ja tein pahvista kaavat. Tein lakanakankaasta istuinosaan koeversion. Siitä tuli hyvä, mutta olin jättänyt huomioimatta yhden mitan muutoksen. Jouduin ommella vielä toisen koeversion. Korjasin myös pahvikaavat vastaamaan todellisuutta. Toinen koekappale istui tuolin istuinosaan hyvin.

Lakanakankaasta leikatut koeversion kappaleet
Koekappaleen testaus
Leikkasin kaavojen avulla verhoilukankaasta kappaleet, saumuroin niiden reunat ja ompelin istuinosan kappaleet kiinni toisiinsa. Huppu istui istuinosaan hyvin, mutta istuinosan takakulmissa olevat ompelet oli ommeltu liian alas. En ollut huomannut ottaa huomioon sitä, kuinka paljon kangasta kiristetään kiinnitysvaiheessa. Avasin kulmien ompeleita noin 1cm verran. Tämän jälkeen kulmat istuivat kivasti paikoilleen.

Istuinosan huppu istui hyvin paikoilleen

Tämä sauma oli ommeltu liian alas
Korjattu kulma istuu hyvin paikoilleen
Etuosan verhoilu jäi molempien etujalkojen kohdalta löysäksi. Avasin kulmien saumat puoleen väliin saakka ja ompelin saumat kiinni käsin. Näin saumoista tuli kireät ja hyvin istuvat.

Löysä kulma
Korjattu kulma
Leikkasin tuolin alle mustasta kuitukankaasta suojan ja ammuin sen hakasnaulaimella siististi paikoilleen. Näin tuolin alustakin on siistin näköinen. Terveisin äidille! Äitini on pariin otteeseen valittanut minulle keinutuolien istuinosien pohjista. Miksei keinutuolien pohjia ikinä tehdä siistiksi, vaan esimerkiksi maalatussa keinutuolissa istuinosan pohja jätetään maalaamatta?

Pohjan kuitukangas
Istuinosan verhoilu valmiina
Selkänojan verhoiluun suunnitellun napituksen jouduin tehdä itsekseni. Pärjäsin kuitenkin hyvin itsekseni. Napit on tehty verhoilukankaasta koululla. Käytin pitkää kaksoispääneulaa, jolla vedin nappien langat vanerin taakse. Laitoin napin langat ensin vain parilla hakasella kiinni, jotta pystyisin kiristämään ne lopulliseen kireyteen lopuksi. Napituksessa piti olla tarkkana. Kankaan tuli tulla kireälle ja kangas piti pitää koko ajan suorassa. Lopuksi kiristin napit kireälle ja nidoin kankaan taustaan hakasnaulaimella. Kulmissa oli hankaluuksia, mutta selvisin niistäkin aika hyvin.

Napit paikoillaan

Selkänojan tausta ennen kangasta
Liimasin tuolin selkänojan taustaan 200g liimavanun. Ompelin vanun päälle kankaan käsin kiinni. Lopuksi käsittelin tuolin verhoilun vielä Softcare verhoilusuojalla. Käsinojien ruuvit on siskolla pohjanmaalla, joten niitä en pystynyt tässä vaiheessa kiinnittämään. Harmi, sillä kuvista olisi tullut todellisempia käsinojien kanssa.

Siskon keinutuoli tai kuten "myö pohojammaalla sanotaa soututuoli", on nyt valmis. Projekti on ollut älyttömän kiva ja opettavainen. Kiitokset opettajille avusta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti