keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

SISUSTUSRAKENTAMINEN: KOTELOINTI

PALVELUN TOTEUTTAMINEN: Sisärakennustyöt

Opetussuunnitelma: Opiskellaan rakennuspiirtämistä ja opitaan tulkitsemaan rakennuspiirustuksia ja työohjeita. Tehdään kevyitä väliseinä- ja runkorakenteita ja kotelointeja. Asennetaan ovet ja ikkunat sekä listoitetaan ne. Sisärakennustöistä annetaan osanäyttö.


Opettaja: Mika Piipponen

Tehtävä: Kotelointi

Kotelointi tehtiin 2 x 2" laudasta ja sen loputtua halkaistusta kertopuusta. 2 x 2" laudasta tehtyä kotelointia oli hieman helpompi mittailla, koska lauta oli molemmin puolin yhtä leveä. Materiaalina 2 x 2" lauta on koteloinnissa halpa ratkaisu, mutta materiaali saattaa olla kieroa. Kertopuu kotelointimateriaalina on kalliimpaa ja 66mm leveää, joten sitä halkaistiin puoliksi särmällä meidän tarpeisiin tarvittava määrä. Lopullinen halkaistun kertopuun mitta oli eri mittainen sivuiltaan, joten se vaati hieman tarkkuutta mitatessa. Kertopuu on materiaalina suoraa.

Pystyosa koteloinnista oli suhteellisen helppo toteuttaa, mutta sivuosan tekeminen oli aika moista "Tetriksen" pelaamista. Oli tarkkaan mietittävä mistä suunnasta ruuvaa ruuvin, että saa seuraavan palan taas ruuvattua hyvin paikoilleen. Lisäksi oli tarkistettava, että 100mm ilmastointiputki mahtuu varmasti koteloinnin sisään ja kääntymään sivulle. Sivuosassa saatiin kiinnityksen avuksi metallisia kulmapaloja. Kotelointi piti myös tehdä tarkasti suoraan, joten vatupassia käytettiin ahkerasti. Toin kotoa myös pitkän akkuporakoneeseen liitettävän ruuvinkärjen jatkovarren. Sillä sai kätevästi ruuvattua koteloinnin läpi ruuveja takaseinään.

Kun kotelointi valmistui, kotelointi levytettiin, nauhoitettiin, tasoitettiin ja hiottiin aikaisemmin omaksumiemme ohjeiden mukaisesti. Kun Mika oli hyväksynyt valmiin työn, pääsimme pohjamaalaamaan nurkkausta. Se tarkoitti, että olimme suorittaneet kurssin väliseinien rakentamiseen/levyttämiseen kuuluvat työt loppuun.

Minä nautin tästä kurssin osasta kovasti. Tässä pääsi fyysisesti tekemään ja hiljaa valmistuvat seinät osoittivat konkreettisesti edistymiseni opinnoissa. En tohtisi kuvailla itseäni ammattilaiseksi, mutta saamallani opetuksella pystyisin rakentamaan omiin tarpeisiin väliseiniä loppuun asti itsenäisesti. Mahtava fiilis!

Sivuosan kokeilua paikoilleen

Koteloinnin yläosa valmiina

Valmis kotelointi oikealta sivulta kuvattuna

Yläosa levytettynä

Levytetty kotelointi oikealta sivulta kuvattuna

Tasoitteen levittämistä ja nauhoitusta oli paljon

Valmis kotelointi ja nurkkaus ennen pohjamaalausta

Yläosan kotelointi pohjamaalattuna

Nurkkaus ja kotelointi valmiina, pohjamaalattuna

Ja kuvakulma vasemmalta

Ja näin sitä sitten käy kun liikaa innostuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti