tiistai 23. helmikuuta 2016

SISUSTUSVERHOILU: VERHON SUUNNITTELU JA OMPELU

KULTTUURILÄHTÖINEN VALMISTAMINEN: Sisustusverhoilu

Opetussuunnitelma: Opiskelija perehtyy erilaisiin tekstiilimateriaaleihin ja oppii käyttämään erilaisia verhoilijan käsityövälineitä ja pienkoneita mm. teollisia ompelukoneita. Ommellaan esim. patalappuja, tyynyjä ja verhoja sekä muita kodin tekstiilejä. Harjoitellaan pehmustamista ja päällystystä verhoilumateriaalein erilaisiin tuotteisiin. Lasketaan materiaalimenekkejä ja opitaan kaavoittamaan. Opiskellaan verhoasennusta kiinnikkeineen.
 
Opettaja: Mika Remes

Tehtävä: Verhon suunnittelu ja ompelu

Tyynyjen ompelun jälkeen saimme tehtäväksi ommella joko opettajan antaman verhon tai ommella oman verhon. Minä valitsin oman verhon ompelun, koska meidän keittiö kaipasi uutta verhoa. Kävimme tutustumassa Eurokankaaseen ja sieltä saimme halutessamme ostaa kangasta verhoa varten. Minulla oli kaapissa Ikeasta ostettua verhokangasta, josta ajattelin ommella keittiöön valelaskosverhon. Lisäksi minulla oli jäänyt makuuhuoneeseen ompelemistani pimennyslaskosverhoista kätevää laskosverhoon tarkoitettua nauhaa sekä narua tarvittava määrä.

Aloitimme tekemällä suunnitelman ja piirtämällä/mitoittamalla sen paperille. Minä piirsin 160cm leveän ja 40cm korkean laskoskapan.

Suunnitelma

Kangas oli 140cm leveää, joten jouduin leventämään sitä kymmenisen senttiä molemmilta puolilta. Siskolta sain kerran hyvän neuvon kuinka raitakangasta on paras leventää. Kannattaa laittaa ensin raidat päällekkäin. Sitten ommellaan millin päästä raidan reunaa niin, että raita kapenee millin. Näin molemmat raidat kapenevat millin, saumakohta on todella siisti eikä kukaan huomaa millin puuttumista.

Leventämisen jälkeen huolittelin saumurilla kaikki reunat, leikkasin laskosnauhasta sopivan mittaiset pätkät ja laitoin ne kankaaseen tarkasti kiinni nuppineuloilla. Nauhassa olevat lenkit on syytä olla samalla kohtaa jokaisessa nauhassa. Aloitin jokaisen nauhan niin, että ensimmäinen lenkki oli aina alhaalla aloituskohdassa. Ompelin nauhat ja reunoissa tuli samalla ommeltua 1,5cm sivukäänteet. Seuraavana ompelin 3 cm alakäänteen ja lopuksi tankokujan. Tankokujasta tein leveämmän kuin alun perin ajattelin. Hyvä niin, sillä kuja on nyt todella siisti.

Pujotin narua lenkkinauhaan lenkkien läpi ja sidoin solmun alimmaiseen lenkkiin. Vedin narut ylös samalle korkeudelle ja tein solmut ylimmäiseen lenkkiin. Näin verhoon muodostui laskokset nauhan avulla. Tämä laskosverho eroaa oikeasta laskosverhosta ja valelaskosverhosta. Tässä korkeutta pystyy muuttamaan, kun valelaskosverhossa korkeus on kiinteä. Laskosverhossa taas korkeus säädetään mekanismin avulla narunippua vetämällä, tässä verhossa jokainen naru on erikseen avattava ja solmittava halutulle korkeudelle. Mikä tälle verholle olisi siis oikea nimitys?

Verho nurjalta puolelta. Tässä näkyy hyvin laskosnauhojen paikat.

Alimmaisen solmun paikka on jokaisessa nauhassa sama.

 
Ylimmäiseen lenkkiin on sidottu solmu. Tällä tavoin sain halutun korkeuden.



Leveä nauhakuja.


Oikeaan korkoon sidottu verho takaa päin.


Valmis verho paikoillaan


 

Verho on suunnitelman mukainen (pois lukien leveämpi tankokuja), omasta mielestä hyvin toteutettu ja istuu oman kodin kokonaisuuteen kivasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti